a morgás jogáról

2009.01.31. 11:11

Jus Murmurandi - a morgás jogáról

 

A jus murmurandi latin kifejezés a népnek ahhoz való joga, hogy elégedetlenségének hangot adjon. Természetesen a hatalom ettől nem változik meg, de a morgolódó tömeg megkönnyebbül. Ez már önmagában is eredmény mindkét fél részére: a tömeg megnyugszik, a hatalom gondtalanabbul folytathatja ugyanazt amit eddig csinált. Ha véletlenül a hatalom meghall valamit a nép morgásából és valamit meg is változtat, akkor az már csak a hab a tortán.

A jus murmurandi egy új blog. Célja nagyon hasonló a fentiekhez. Kezdetben arra szolgál, hogy a blog gazdája - jómagam - kiadhassa magából azokat a gondolatokat, amelyek a lelkét nyomják.

Terveim szerint erre általában heti szinten egyszer kerülhet sor. Ilyenkor igyekszem egy-egy konkrét kérdést körbejárni a sajátos világnézetem szerint. A kérdéseket úgy igyekszem megválaszolni, hogy azok túlmutassanak egy konkrét eseten, így nem célom apró napi ügyeket kommentálni, a világ elé tárni. Természetesen azt sem ígérhetem, hogy teljesen tudom magam függetleníteni a napi eseményektől, így egy adott post kiváltója könnyen lehet az elmúlt néhány hét valamely konkrét eseménye. Azonban ilyenkor is igyekszem az eset konkrétumán túl is összefüggéseket keresni és egy tágabb kontextusba helyezni a kérdést.

Azt szeretném, ha egy-egy témában aktív vita is kialakulna a blog olvasói között. Biztos vagyok benne, hogy ha nem csak egy tagja morog a népnek, hanem sokan teszik össze véleményüket, akkor az így kialakuló vélemény még sokkal értékesebb mint a vitaindító egyedi véleménye. Azt viszont már itt a beharangozóban szeretném kérni, hogy a postolók tartózkodjanak az off-topic, a sértő, a reklámozó és az "elsőző" típusú bejegyzésektől. Ilyenek ellen a rendelkezésre álló eszközökön belül szeretnék fellépni.

Abban is biztos vagyok, hogy másnak is vannak hasznos morgolódásai, ezért azt is tervezem, hogy ha egyszer majd kialakul ennek a blognak egy sajátos hangulata, közössége, akkor lesz lehetőség, hogy vendégszerzők műveit is beemeljem a blogra (természetesen a megfelelő hivatkozásokkal). Ezért várom majd az ilyen jellegű közvetlen megkereséseket is.

Egyelőre ennyit beharangozónak.

jollytall

A bejegyzés trackback címe:

https://jusm.blog.hu/api/trackback/id/tr8913902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása